LTIAB - Skräddarsydda Engelskautbildningar

BILDARKIV

Language Toolbox Institute
Language Toolbox Institute Language Toolbox Institute Language Toolbox Institute

CV - Lena Elster

Jag heter Lena Elster (tidigare Aldén), född -56 och bor i Årsta med min man Kjell.

Behörig lärare i Engelska och Musik. Jag har varit verksam som pedagog i hela mitt vuxna liv och arbetat som olika slags lärare i över 25 år. Jag startade min lärarbana som ridinstruktör där jag arbetade både med barn och vuxenundervisning, i såväl Sverige som utomlands. Efter 15 år sadlade jag om till en ny lärarkarriär, utbildade mig till musik och engelsklärare och arbetade som grundskollärare i 13 år.

Vad jag gör idag. Jag är företagsledare sedan 1999 och driver idag två egna företag, ”Sandskogens Kursverksamhet”, där jag bedriver båtcharter och ”Language Toolbox Institute AB” där jag arbetar som utbildningskonsult och skräddarsyr utbildningar i affärsengelska till olika företag. (Vid behov lär jag även ut svenska till utländsk företagspersonal som ska arbeta i Sverige.)

Hälften av min verksamheten består av uppdragsutbildningarna i affärsengelska i Stockholm. Den andra hälften består av tvådagars intensivutbildning i affärsengelska i hela landet.

Jag har två officiella pedagogiska utbildningar, en ridlärarexamen från Ridskolan på Strömsholm samt grundskollärarexamen i engelska och musik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Stockholms Universitet och Lärarhögskolan i Stockholm.

Mina egenskaper och kvaliteter. Jag upplevs som positiv och utåtriktad. Jag är ambitiös i mitt arbete eftersom jag älskar att undervisa och arbeta med människor. Jag anser en av mina främsta egenskaper vara att kunna möta och nå elever på deras befintliga nivå för att sedan få dem att utvecklas så långt som möjligt. Jag är bra på att få elever från alla kunskapsnivåer och i alla åldrar att spänna bågen lite extra och nå ett steg till på “kunskaps-trappan”. En annan av mina talanger är att utarbeta eget kursmaterial, direkt anpassat för de elever/deltagare jag har framför mig. Detta gör att jag trivs mycket bra med att jobba med uppdragsutbildningar riktade till företag, där resultatet till stor del hänger på huruvida man kan skräddarsy kurser och ta fram ett bra och relevant material. Jag är tvåspråkig och talar alltså engelska flytande med ett uttal som ofta tas för “British native speaker”. Jag har för vana att hålla samtlig undervisning uteslutande på engelska. Jag har också prövat att undervisa andra ämnen på engelska när jag gjorde min slutpraktik på “Johannes English-Swedish bilingual classes” i Stockholm. Eftersom jag är gift med en datakonsult så har jag god datakunskap och använder dagligen datorn i min undervisning (multimedia, Internet, wordprocessing mm). Jag använder ofta audiovisuell utrustning men betonar vikten av att ingen “maskin” kan ersätta mötet mellan människor i klassrummet eller en bra lärare. Jag har tillgång till dator och Internet hemma.

Mina intressen. Pedagogik har alltid varit ett stort intresse förutom att det också är mitt yrke Jag har med stor behållning fortsatt efter lärarexamen att läsa pedagogik vid Uppsala universitet och följer aktivt forskning och reportage rörande pedagogiken och dess utveckling. England och det engelska språket är ett intresse jag delar med min man och vi semestrar varje år i England (gärna i kanalbåt) för att ta del av det böljande landskapet, språket, människorna och kulturen. Andra intressen är sång och musik. För närvarande är jag med i en ”tjejtrio” som fokuserar på 60-talsmusik. Jag har ett stort behov av att röra på mig, och jag beger mig ofta till dansbanorna tillsammans med min man för att dansa bugg eller 10-dans, ut i skogen för att leta vårtecken eller plocka svamp, eller ner till ”Friskis och Svettis” gympa-pass. Får jag tid över så tillbringar jag den gärna i min trädgård eller med att inreda och möblera om i vår lägenhet. Jag är och har alltid varit en aktiv föreningsmänniska. Just nu är jag sekreterare i styrelsen för Skepparklubben i Södertälje. Under samtliga mina studieår var jag kåraktiv, bl.a. som ordförande i Bollnäs Folkhögskolas studentkår och vice ordförande i Kungliga Musikhögskolans studentkår.

Jag har alltid haft en dröm att ”bo på vatten” och när jag 2001 köpte en danskbyggd trålare tog jag det första steget (av många) närmare förverkligandet av den drömmen. Att utbilda mig själv för att kunna köra henne och underhålla henne (maskinbefäls-examen klass VI och sjöbefälsexamen klass VIII) samt att rusta och bygga om henne så att hon passar mig och mina kunders behov är en fantastiskt spännande projekt som har blivit mitt största intresse de senaste åren.

Läs mer om Trållan här...

Min tid idag delas mellan att vara båtägare och skeppare ombord på Trållan, verksamhetschef och språkpedagog i LTIAB, samt hundägare på deltid åt blandrastiken ”Smilla”. Eftersom jag älskar Sverige på sommaren men avskyr dess vinterklimat jobbar jag aktivt på att flytta företagsverksamheten ner till Spanien under vinterhalvåret. Jag försöker sträva efter att få gott om tid över till allt det roliga som livet har att erbjuda; Kvalitetstid tillsammans med min man, god mat och dryck, umgänge med familj och goda vänner (alltsamman gärna ombord på Trållan), resor och personlig utveckling på alla plan.

Min bakgrund

1975 Tog studenten i Norrtälje. (Naturvetenskapliga linjen)

1975-1990 Studerade, praktiserade och tog examen som ridinstruktör på Rid- skolan i Strömsholm. Sammanlagt arbetade jag 15 år med att få hästar att förstå människor och människor i alla åldrar att förstå och kommunicera med hästar. Under dessa år arbetade jag på olika ridskolor i Sverige, Danmark och Frankrike.

1988-1989 Jobbade deltid som ridinstruktör samtidigt som jag vidgade mina vyer och studerade musik och ”Advanced English conversation” på Bollnäs folkhögskola. Framtidsplanerna var att arbeta som lärare i musik och engelska.

1989-1992 Vikarierade på en tjänst som musik och SO-lärare i ett par år för att prova på att arbeta som högstadielärare.

Somrarna 1989-1992 arbetade jag som kolloledare, det sista året som föreståndare. Dessa somrar gav mig värdefulla erfarenheter som ledare, inte minst när det gäller ansvarstagande och delegering av arbetsuppgifter men också möjlighet att umgås med tonåringar under andra premisser än i den obligatoriska skolan.

1992-1996 Gick lärarutbildningen på Lärarhögskolan/Kungliga Musikhögskolan/Stockholms Universitet för att bli grundskollärare i engelska och musik. Jobbade hela studietiden halvtid som språklärare och SO-lärare. (Utom sista året på lärarhögskolan då jag påbörjade mina forskningsstudier i pedagogik, parallellt med grundutbildningen.) Tog lärarexamen VT-96.

1996- 1998 Arbetade som engelsk och musiklärare på Hagnässkolan i Kungsängen. Hagnässkolan är en 0-9 skola där jag arbetade med åk 6-9. Sista året arbetade jag 80% för att kunna fortsätta mina studier i pedagogik på halvfart vid Uppsala Universitet på C-nivå.

1999- 2000 Arbetade halvtid som engelsk och musiklärare på Björkebyskolan i Järfälla, samtidigt som jag startade och arbetade upp mitt företag Sandskogens Kursverksamhet.

2000 Sedan höstterminen 2000 har jag arbetat på heltid i mitt företag.

För att förkovra mig i det engelska språket och kunna hålla hög kvalité även i de avancerade grupperna där deltagarna kräver ”native speaking teacher’s qualities” läser jag engelska på universitetet parallellt med mitt arbete. Jag tar också ”Tutorial Classes” privat.

2001 I december 2001 köps ”Sandskogens Trawlie” in till företaget för att på sikt kunna användas som kurslokal samt för båtcharter.

VT 2002 Jag läser kustskepparen för att kunna köra ”Trållan”.

VT 2003 Läser Maskinbefäl klass VI på ”Klart skepp” (Marina Läroverket) i Stocksund.

HT 2003 Jag läser Sjöbefäl klass VIII på ”Klart skepp” (Marina Läroverket) i Stocksund.

HT 2004 Startar ett spännande samarbete med Confex där vi utvecklar och säljer tvådagarsutbildningar i engelska, skräddarsydda för receptionister och växeltelefonister.

VT 2005 Första helgkursen i English conversation går av stapeln ute på Sunnanskog i Vallentuna

Sommaren 2005 De första charterturerna med "Trållan" rullar igång

HT 2005 Conceptet "Read, meet and eat", bokcirklar med middag, blir en jättesuccé.

VT 2006 Köper in aktiebolaget Language Toolbox Institute och lägger över all engelska verksamhet dit medan båtcharter och körkurser får vara kvar i Sandskogen.

VT 2008 Två nya spännande utbildningar drar igång i samarbete med Confex; Business English, comprehension och Business English, participation

HT 2008 Drog igång en ny tvådagars intensivutbildning; ”Medicinsk Engelska”. Otroligt mycket förarbete men väl värt det när man inser att kursen fyller ett sedan lång tid uppdämt behov.

Maken och jag flyttade privatbostad och kontor från 165 kvadratmeter etagelägenhet i Kallhäll till 74 kvadratmeter lägenhet i Årsta. Börjar på allvar planera för att dra igång engelskautbildningar i Spanien.

VT 2009-HT 2009 Tog ett sabbatsår från företaget för att kunna vara projektledare för ombyggnationen av styrhytten på Trållan.

VT 2010 Blir hundägare på deltid vintern 2010 och hinner inte med hälften av vad som är planerat. Nya kursen i ”Medicins engelska” tar fart och blir alltmer populär.

Trållans nya styrhytt blir ”klar” sommaren 2010 och premiärturen går av stapeln i september.

HT 2010 Halva höstterminen fullbokad med Intensivutbildningar och det känns som att jag bor på hotell. Ger mig själv ett löfte att detta blir sista hela vintern i Sverige. Bokar in affärsmöte i Malaga i mars.

VT 2011 Tar fram ännu en ny kurs; ”Engelska för läkarsekreterare”. Kursen är framtagen på begäran av läkarsekreterare som nu inte längre behöver välja antingen ”Medicinsk engelska” eller ”Engelska för receptionister och sekreterare”, utan får bägge delarna.